A képregények sokrétűbbek, mint gondolnád #5 | Joe Hill: Egy kosár fej (Egy kosár fej sorozat 1.)

Most, hogy visszavonhatatlanul és végérvényesen maximum fokozatra kapcsolt a nyár, érdeklődésem a tavalyi évhez hasonlóan újfent a vizuális irodalom felé irányult, ám ezúttal nem a finomkodás felé vettem az irányt, hanem egyenesen Joe Hill hátborzongatóan beteg képzeletének egy újabb ékes, színes bizonyítékával ismerkedtem meg az Egy kosár fejnek köszönhetően.

Senki sem az, akinek látszik ebben a 80-as évek Amerikáját megidéző, horror és thriller véres mezsgyéjén mozgó képregényben. A történet egy szigeten játszódik, a bajsejtelmes és titokzatos, amerikai zászlóval fedett kosárkát cipelő árny jelenete után egy röpke pillanatig szelídebb vizekre evezünk: megismerjük a seriffnél gyakorlatoskodó fiatalembert, és barátnőjét, June-t, akik nyarukat tervezik éppen. Ám az idill, ahogy sejthető, nem tart sokáig, négy rab ugyanis megszökik a helyi börtönből, ráadásul a lány barátját elrabolják. June pedig nem tétlenkedik, kezébe veszi az irányítást egy különös viking fejszével, ám a fejetlenség nem hozza el áldozatai halálát, így teljes öntudatukban fedik fel a lány előtt a mocskos valóságot, a szigeten folyó bűnözés és kegyetlenség pokláról, egy kosárban gyülekezve.

Ahogy a fejezetek váltják egymást (a fejezetrajzok kivitelezése eszméletlenül kreatív!), úgy szaporodnak a levágott fejek, és úgy bonyolódik a cselekmény is, fokozatosan leleplezve az igazságot, miért és hogyan fajultak idáig a dolgok.

Fordulatos, izgalmas és pörgős a cselekménye, az írótól megszokott, a legkevésbé sem finomkodó stílusban hullanak a fejek, az északi mitológia finom belecsempészésével pedig még meg is fűszerezi ezt a hentelést. A cukormáz és szelídebb természet mögül kibújó, bájos szörnyeteg meglepő és remek választás főszereplőnek, tetszett, hogy mellette mindenki mást is, akit csak megismerünk, valamilyen formában kifordítja önmagából, hogy aztán valami furfangos és eszement történet kerekedjen az egészből.

Remélem ez a lendület a sorozat további részeit illetően is folytatódni fog, mert eddig nagyon ígéretes és kellemesen elborult, amit olvastam és láttam.

Joe Hill: Egy kosár fej

Kiadó: Gabo Könyvkiadó
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Basketful of Heads
Eredeti megjelenés éve: 2020
Oldalak száma: 184
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments