A képregények sokrétűbbek, mint gondolnád #4 | Szakacuki Szakana: Bolygóvándor 1.

A japán irodalommal való ismerkedésem nem lett volna teljes a mangák kihagyásával, és úgy vélem – bár nem igazán az én műfajom -, tökéletes választásnak bizonyult kezdésnek a Bolygóvándor. A kis herceg hangulatát megidéző történetben tanúi lehetünk, ahogy a 303-as számú utazó névre hallgató főszereplő járja az univerzum bolygóit, melyek emlékeit már csupán a titokzatos tóbiásfák őrzik.

Nem mindig sikerült ráállnia a szememnek a jobbról balra történő haladásra, és nem mondom, hogy a végére meg tudtam szokni, de így legalább jobban belemélyedtem a képkockák világába, megfontoltabban olvasva a sorokat. Az első színes oldalak gyönyörűek, illetve a védőborító alatt is megbújik pár megelevenített tárgy, illetve plusz rajz, az élményt már csak akkor lehetett volna még tovább fokozni, ha az egész színesben kerül megrajzolásra fekete-fehér helyett, akár ezzel a kék színvilággal.

Vizualitása a színhiány ellenére is rendkívül kifejező, a tájképek és a városok utcái, a csendéletek is nagy hangsúlyt kapnak a dialógusok mellett, erősítve a melankolikus atmoszférát, amely körbelengi az egész kötetet. Epizodikus fejezeteivel egy-egy helyszínre kalauzol, a rejtélyes, szunnyadó világ misztikuma mellett magát a fő karaktert övező rejtélyek teszik még különlegesebbé, és mélyítik el az elsőre könnyednek gondolt, olykor humoros sorokat.

Ott lebeg ebben az űrutazásban egyfajta végtelen szomorúság is, ahogy egyre többen térnek örök nyugovóra a tóbiásfák mérgező gyümölcsei miatt, újabb és újabb fákat hagyva maguk után, míg már alig marad valaki, aki ne magányosan tengetné a napjait. Ezzel szemben a bolygóvándorok fáradhatatlanul azon igyekeznek, hogy az egyes kultúrákat megörökítsék, az emlékeket begyűjtsék, így az egész inkább egy gyönyörű és szép történetet felé billen ahelyett, hogy lehúzna magával a mélybe.

Az első rész csupán a kezdete valami igazán rendkívülinek, engem már most teljes mértékben elvarázsolt hangulatával és világával, alig várom, hogy belemerülhessek a folytatásába, szerencsére már nem kell sokat várni, a kiadó honlapja szerint októberben érkezik is.

5/5

Szakacuki Szakana: Bolygóvándor 1.

Kiadó: Vad Virágok Könyvműhely
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: 星旅少年 1
Eredeti megjelenés éve: 2022
Oldalak száma: 248 (papír)
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments